Enflasyonda 7 ayda 31 puan gerileme görüldü!

Yayın: 17:59 - 03.01.2025
Güncelleme: 17:59 - 03.01.2025

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon verileri açıklandı. Açıklanan verilerin ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önemli değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonda yaşanan düşüşü veriler ile açıklayan Bakan Bolat, bu sene için ihracat planlamasının da yapıldığını ifade etti. Bolat tarafından yapılan önemli açıklamalar şu şekildeydi;

PANDEMİNİN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR!

2020 yılında yaşanan pandemi döneminin ekonomiye olan etkilerinden bahseden Bakan Bolat, ”Pandemi sonrası artan jeopolitik riskler, tedarik zinciri aksaklıkları, enerji krizleri ve enflasyonist baskılara şahitlik etmeye devam ediyoruz. 2024 yılı da küresel ticarette değişim ve belirsizlik ortamına çok yoğun bir şekilde şahitlik ettiğimiz bir dönem oldu. 2025 yılı için iyileşme tahminleri yapılmakla beraber bu yıl da ciddi belirsizlikler bulunmaktadır. Küresel ticaret 2023’te yüzde 1,1 oranında düşmüştü. Dünya Ticaret Örgütü’ne göre 2024’te yüzde 2,7, 2025’te de yüzde 3’lük ılımlı artış olacağı tahmin edilmektedir” dedi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte 7 aylık süreçte büyük düşüşlerin devam ettiğini veriler ile açıklayan Bakan Bolat, ”İlk 9 aydaki yüzde 3.2’lik büyümenin içinde net mal, hizmetler ihracatının payı 1.9 puan olmuştur. Büyümenin yarıdan fazlası net mal ve hizmetler ihracatından gelmiştir. Bugün açıklanan enflasyon oranı da, haziran ayından bu yana 7 aydır Türkiye ekonomisinde enflasyonun düşme sürecinde olduğunu göstermektedir. 7 ayda 31 puanlık gerileme kaydedip, yüzde 44’e gerilemiştir” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER MB: Yıllık enflasyon tüm ana gruplarda geriledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

2025 YILI İHRACAT PLANI HAZIR!

Ticari anlamda önümüzdeki yılda nasıl gelişmelerin olacağına dair merak edilenlere yanıt veren Bakan Bolat son olarak ”Ticaret Bakanlığı olarak yıllık bütçemizin yaklaşık yüzde 60’ını ihracatçılarımıza destek vermek üzere kullanıyoruz. Destek bütçemiz olarak 24.7 milyar TL mal ve hizmet ihracatçılarımızın istifadelerine sunduk. 2025’te 33 milyar TL’lik destek bütçemiz olacaktır. 2025 yılı ihracat planımızı hazırladık. Kısa bir süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız. Hizmetler sektörü Türkiye ekonomisine 60 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan milyonlarca istihdam kaynağı oluşturan, ülkemizin ekonomisine katma değer sağlayan stratejik bir sektördür. Turizm, sağlık, eğitim, yazılım, dizi film gibi hizmetler ihracatımızı daha üst seviyelere taşınmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 12 sektöre desteklerimizi çıkardık. 137 ülkede 536 milyar doları aşan 12 bin 462 proje ve müşavirlik olarak 138 ülkede 3 bine yakın proje ve 3.5 milyar dolarlık iş alan müteahhitlik sektörümüzü tebrik ediyoruz” diyerek müjdeleri verdi.

Exit mobile version