Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni GAP Eylem Planı İstişare Toplantısı ve yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı’nın ardından merak edilen soruları yanıtladı. Gelecek sene için ekonomi adına merak edilenleri yanıtlayan Şimşek, 2025 yılında enflasyonun nasıl düşeceğine ilişkin 4 adımı sıraladı.
Enflasyonun düşmesi için yapılacak olan çalışmalardan bahseden Bakan Şimşek, “Para politikası, gecikmeli etkide buluyor. Para politikasının dezenflasyonist sürece katkı vermesi bundan sonraki süreçte de devam edecek. Gecikmeli etki, 18 ay boyunca söz konusu olacak. 2025’te bütçe açığını yaklaşık yüzde 5’ten yüzde 3 civarına düşürmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bütçe açığındaki azalmanın dezenflasyonist etkisi de çok net bir şekilde görülecek. Yönetilen/yönlendirilen fiyatlar konusunda da aslında maksimum hassasiyeti gösteriyoruz. Örneğin 2024’te doğal gaz, elektrik fiyat artışları yüzde 38 civarı oldu. Yani Merkez Bankasının orijinal hedefine paralel gitti. 2025’te de benzer yaklaşım içinde olacağız.
Burada önemli olan birkaç faktör var, yani elektrik ve doğal gazı bir kenara bırakacak olursak, akaryakıt ÖTV’si ve tütün ürünlerinin ÖTV’si… Bu iki konuda da enflasyon hedefini tehlikeye atmayacak bir yaklaşım içerisinde olacağız. Son 6 aylık yurt içi ÜFE oranında normal şartlar altında ÖTV’de bir artış söz konusu olacak iken, ki bu oran oldukça düşük, yani enflasyon yıl sonu açıklanmadığı için tam bir rakam vermem doğru olmaz ama göreceksiniz ki 2025 enflasyonu tehlikeye atmayacak şekilde olacak.” dedi.
Merkez Bankası tarafından da yapılan açıklamalarda KKM’den çıkılacağı 2025 yılı ekonomi planlamasında açıklanmıştı. Bu açıklamaların ardından Bakan Şimşek de konu hakkında “Şu ana kadar bu süreç çok iyi yönetildi. Yani geçen sene ağustosta 144 milyar dolarla zirveye çıkan KKM bakiyesi şu anda 30-35 milyar dolar aralığına inmiş durumda. Bunun yaklaşık 3’te biri tüzel kişilere ait, geriye kalanı şahıslara ait mevduatlardan oluşuyor. Biz, zaten, tüzel kişilerin kurumlar vergisi istisnasını kaldırmıştık, daha az cazip hale getirdik. Bireylere ilişkin de stopaj getirdik, dolayısıyla önümüzdeki dönemde KKM’yi daha da az cazip hale getirecek adımları atmaya devam edeceğiz. Nitekim Merkez Bankamız zaten yakın dönemde bir iki düzenleme yaptı.” dedi.
İlgili Haberler
Yeni haftada altın piyasası nasıl olacak? Uzman kalem kalem hesapladı
Bakanlık rakamları güncelledi! 8 bin 658 lira çocuk yardımı verilecek
Sigaraya büyük zam: En ucuzu 81 TL oldu
Cevdet Yılmaz’dan ithalat ve ihracat açıklaması!
Ehliyet alacaklara kötü haber! Sınav ücretlerine zam geldi
A101’den haftanın fırsatları: Beyaz eşyadan mutfak gereçlerine kadar tüm ürünler indirimde!